İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
İş sağlığı ve güvenliği kanunu, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır
6331 sayılı isg kanunu, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, ve çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar için bu kanun uygulanmaz.
Yaşam güvenliği ile ilgili yazılarımızda belirttiğimiz ev kazaları, iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu da genel sağlık ve güvenlik kültüründe bir boşluk yaratmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği kanunu aşağıdaki ana konular hakkında maddeler içerir;
İş sağlığı ve güvenliği, işveren, devlet ve çalışanlardan oluşan bir yapıdır. Kanun bu bölümde işveren ve çalışanların üzerine düşen görev ve sorumlulukları belirlemiştir. İşverenlere, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi sorumluluklar yüklenmiş ve sorumluluktan kaçma hakları sınırlandırılmıştır.
İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
Detaylı olarak baktığımızda; risklere karşı önlem alma, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, bakım onarım ve ölçüm faaliyetleri, acil durum planları, sağlık gözetimi, eğitim ve bilgilendirme gibi konularda yükümlülükler belirlenmiştir.
Madde 5’i içeren risklerden korunma ilkesi bölümünde risklerden kaçınma ve risklerle kaynağında mücadele etme hükümleri yer alır.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri olarak ifade edilen iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli hizmetleri madde 6’yı içeren bu bölümde belirlenmiştir.
İşverenler, işyerlerinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısına uygun olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve gerekiyorsa diğer sağlık personelinden hizmet almak zorundadır.
İşverenler bu hizmetleri OSGB adı verilen firmalardan fatura karşılığında da alabilirler.
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri, bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamladıktan sonra bazı iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilirler
Etiketler : İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu